PÜREN BALI - İKİ KAVANOZ

Ücretsiz kargo
150,00 ₺

Ürün Özellikleri

İki kavanoz püren balı

Kargo ücretsizdir.

Bir kavanoz 485 gr. 

% 74 Püren poleni içermektedir.

 

Bilgilendirme

Eget Vakfı İktisadi İşletmesi’nin sattığı ürünlerden edinilen gelir, öğrencilere burs olarak aktarılmaktadır. Detaylı Bilgi

Ürün Açıklaması

Size, 'Dost Kovanı Püren Balı'nı tattırabilecek olmakla kıvançlıyız.

Püren Balı Nedir?

Püren bitkisi, Ericaceae familyasının bir üyesi olup, Dünya’da 700’ün üzerinde türe sahiptir. Erica türleri Anadolu’da, Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyı şeritleri boyunca doğal olarak yetişmekte ve halk arasında “funda”, “püren”, “süpürge çalısı” olarak anılmaktadır. Çiçeklenme dönemi Temmuz-Kasım ayları arasında olduğu için, arıların kışa hazırlanmalarında en önemli nektar kaynaklarından biridir. Erica türlerinden üretilen bal, Püren olarak isimlendirilmektedir. Püren balı, koyu kahverengi renkte; aroması güçlü, tadı keskin bir baldır. Ülkemizde genelde çam balı ile karıştırılarak tüketiciye sunulsa da saf püren balı yurt dışındaki bilinçli tüketiciler tarafından yoğunlukla tercih edilmekte ve özellikle aranan bir bal olarak bilinmektedir.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Gıda Analizleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde yaptırdığımız analiz sonucunda olağandışı bir veriyle karşılaştık: Analiz sonucuna göre, balımız, Türkiye’de ender rastlanan bir oranda, % 74 oranında püren poleni içermekteydi. İçeriğinde ayrıca % 7 papatyagiller, % 2 defnegiller ile nanegiller, kayıngiller ve baklagillerin her birinden de %1 oranında polenler bulunmaktaydı.

Uzman Yorumu

Kristalizasyon, balda bulunan glikoz şekerinin zamanla doyma noktasına ulaşarak dibe çökmesi olayıdır. Çiçek balları zamanla mutlaka kristalize olur. Kristalleşmenin hızı, baldaki glikoz, fruktoz oranına ve su miktarına bağlıdır. Balda fruktoz miktarı genel olarak glikozdan fazladır. Eğer bu iki şekerden glikoz miktarı nispet olarak fruktoza yaklaşırsa, bal çabuk; fark büyürse, geç kristalleşir. Bu ifadeden yola çıkarak, balın kaynağına göre baldaki glikoz, früktoz, su oranları değişiklik gösterdiğinden, balların kristalleşme süreleri de farklılık göstermektedir. Bir başka deyişle balın kristalleşme süresi, balın kalitesinin değil kaynağının göstergesidir. Olgunlaşmamış balda ve nektar döneminde şeker şurubu ile beslenmiş arılardan elde edilen ballarda sakkaroz miktarı yüksek olacağı için, kristalleşme geç olacaktır.

Bu ifadelerden de anlaşılacağı gibi, halkımız tarafından kabul gören
kristalleşen bal = şekerli bal yargısı tamamen yanlıştır.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

"Gıda olarak ve tedavi edici özellikleri nedeniyle yüzyıllardır kullanılagelmiş bir üründür bal. Antibakteriyel ve antioksidan özellikleri açısından biz apiterapistler için de oldukça önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü 2001 yılında antibakteriyel ve lokal yumuşatıcı etkileri nedeniyle, soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde balın kullanılmasını önermiştir. 2009 yılında yapılan Cochrane araştırması ve 2010 yılında Shadkam'ın 139 çocuk üzerinde yaptığı araştırmalarda, balın öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde son derece etkili olduğunu göstermiştir."

Dr. Apiterapist Sibel Curnaoğlu Kurnaz

ÜRÜN ANALİZİ

EGET Dost Kovanı Püren Balı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Gıda Analizleri Uygulama ve Araştırma Merkezi laboratuvarında analiz edilmiştir. Bu bal, analiz sonuçlarına göre, Türkiye’de ender olduğunu düşündüğümüz % 74 oranında püren poleni içermektedir. İçeriğinde ayrıca, % 7 Papatyagiller, % 2 Defnegiller, %1 oranında da Nanegiller, Kayıngiller ve Baklagiller polenleri bulunmaktadır. Analiz raporunda, ayrıca, "Balın polen spektrumu ve bölgesel orijini dikkate alındığında, ‘Püren Balı’ olarak tanımlanabileceği öngörülmektedir." denmektedir.
Ürün etiketleri